Mitä sinä pelkäät?

23.08.2024

Tunteet ovat spontaaneja, tahdosta riippumattomia reaktioita eri asioihin, aistimuksiin ja ärsykkeisiin ympärillämme. Pelko on tärkeä tunne. Kaikilla tunteilla, niin pelollakin, on aina meille viesti. Pelon viesti -pysy turvassa, pysähdy, älä mene sinne- yrittää pitää meidät ennen kaikkea turvassa ja hengissä.

Pelko on yksi perustunteistamme, ja se on evoluution myötä kehittynyt suojelemaan meitä vaaroilta. Pelko tuntuu kehossa kuin myös mielessä. Kehossa käynnistyy taistele-pakene reaktio. Pelko voi lamauttaa tai  johtaa myös välttelykäyttäytymiseen, jossa henkilö yrittää välttää pelkoa aiheuttavia tilanteita tai paikkoja. Tämä voi rajoittaa elämänlaatua ja estää normaalin arjen toimintoja.

Pysähdy

Oletko viime aikoina pysähtynyt ajattelemaan omia pelkojasi? Kun sinulta kysytään, mikä sinua pelottaa, voit äkkiseltään vastata, ettei mikään. Mutta kun alat tarkemmin pohtia asiaa, niin mieleesi saattaa tulla konkreettisia asioita kuten käärmeet, hämähäkit, hammaslääkäri, "piikit" tai korkeat paikat... 

Tiedämme kokemuksen kautta, että usein pelon tunne ei ole ihan oikeassa mittasuhteessa siihen miten todellinen vaara on. Hammaslääkärissä on hyvä käydä säännöllisesti, vaikka pelottaa, sillä seuraukset saattavat olla muuten pitkällä tähtäimellä huonot. 

Kasvatus ja kulttuuri

Se, miten meidät on kasvatettu ja millaisessa kulttuurissa, vaikuttaa muun muassa tunteiden tunnistamiseen ja niiden ilmaisutapaan. Mitä ajattelet, onko pelkojen ilmaisun sallittavuudessa eroa sinun kulttuurissasi eri sukupuolten välillä?

Pelot ovat yksilöllisiä ja henkilökohtaisia, eivätkä ne ainakaan poistu, jos niitä vähätellään tai niille nauretaan. Jokaisella on oikeus omiin pelkoihinsa. Meillä on ihmislajina monia primitiivisiä pelkoja, kuten lauman ulkopuolelle jättämisen pelko. Silloin oikeastikin olisimme olleet hengenvaarassa luolamiesajalla. Vieläkin näillä ikiaikaisilla peloilla on meihin vaikutusta, vaikka elinympäristömme ja haasteet ovat tyystin muuttaneet muotoaan. On hyvä tunnistaa itsessään näitä reaktioita. Itsetuntemus lisää omaa hyvinvointiamme ja kantaa myös hedelmää läheisiin ihmissuhteisiin.

Ilmaisemattomat tunteet voivat patoutua tunnetaakoiksi. Vääränlaiset lapsuudenopit voivat vaikuttaa ettei hyviäkään tunteita ole saanut ilmaista vapaasti esimerkiksi "Itku pitkästä ilosta" on syntynyt varoittamaan ilon ilmaisua, koska siitä kuitenkin seuraa itku. 

Läheinen ihmissuhde haastaa meitä kasvunmatkalle omaan tunnemaailmaamme. Saamme mahdollisuuden opetella uusia aikuisia tapoja tunnistaa ja ilmaista tunteita.


Pelot läheisessä ihmissuhteessa

Pelot ovat myös luonnollinen osa läheisiä ihmissuhteita. Läheinen ihmissuhde nostaa ne esiin. Pelot voivat juontaa juurensa aiemmista kokemuksista, itseluottamuksen puutteesta tai syvälle juurtuneista epävarmuuksista. Pelot voivat vaikuttaa parisuhteen laatuun ja dynamiikkaan monin tavoin. Nämä pelot ovatkin ovelia ja taitavia piiloutumaan ja naamioitumaan mitä omituisemman käytöksen taakse. Kun pelot nousevat esiin, niitä voidaan lähteä näkemään ja työstämään yksin ja yhdessä. 

Alla olevat esimerkit ovat suoraviivaisia ja karrikoituja. Tunnistatko sinä tällaisia käyttäytymismalleja omassa aiemmassa/nykyisessä tai jonkun muun ihmissuhteessa? Et ole yhtään huonompi kuin kukaan muu, olet ihminen. Pelkojaan työstämällä elämänlaatu ja ihmissuhteet paranevat.

Hylkäämisen pelko

Hylkäämisen pelko on yksi yleisimmistä peloista läheisissä suhteissa. Tämä voi ilmetä tarpeena jatkuvaan vakuutteluun kumppanin rakkaudesta tai pelkona siitä, että kumppani jättää suhteen. Henkilö voi olla yliherkkä kumppanin käytökselle ja tulkita pienetkin erimielisyydet merkkinä hylkäämisestä. Hänen käytöksensä saattaa olla takertuvaa ja alkuunhan se saattaa tuntua kiehtovalta, mutta pitkittyessään se on raskasta ja oikeastikin saada kumppanin pohtimaan suhteen jatkamista.

Luottamuspula

Aiemmat kokemukset pettämisestä tai valehtelusta voivat johtaa luottamuspulaan nykyisessä suhteessa. Tämä voi ilmetä epäluuloisuutena, tarpeena tarkkailla kumppanin tekemisiä tai vaikeutena uskoa kumppanin vilpittömyyteen. Luottamuspula voi myös aiheuttaa mustasukkaisuutta ja kontrolloivaa käytöstä. Vaaditaan nähdä toisen kännykkä tai selataan sitä jopa ilman lupaa. On vaikea sallia toiselle aikaa omien ystävien kanssa, koska pelko ohjaa epäluuloisiin ajatuksiin.

Riittämättömyyden tunne

Monet ihmiset pelkäävät, etteivät ole tarpeeksi hyviä kumppaneilleen. Tämä voi johtaa jatkuvaan itsensä vertailuun muihin, epävarmuuteen ja itsetunnon ongelmiin. Henkilö voi kokea tarvetta ylisuorittaa tai miellyttää kumppania saadakseen hyväksyntää ja rakkautta. On vaikeampi tunnistaa omia tarpeitaan tai kieltäytyä asioista, joista ei itse pidä.

Intiimiyden pelko 

Läheisyyden pelko voi ilmetä haluttomuutena jakaa syviä tunteita tai vetäytymisenä fyysisestä läheisyydestä. Tämä pelko voi johtua aiemmista traumoista tai haavoittuvuuden tunteen pelosta. Henkilö saattaa pitää etäisyyttä suojellakseen itseään mahdolliselta henkiseltä kivulta. Henkilö voi toivoa eniten läheistä ihmissuhdetta, mutta toiminnallaan itse torpata sen.

Mikä avuksi?

Turvallisuus

Turvallisuuden tunne suhteessa on kuin kallio, jolle kaikki rakentuu. Voinko tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenäni? Uskallanko olla haavoittuva ja avoin? Tunnistanko itsessäni, mikä tuo minulle turvaa ja mikä sitä vähentää? Turvallisessa suhteessa pelot voidaan kohdata ja käsitellä yhdessä. Näin ne lähentävät ja syventävät suhdetta.

Avoin kommunikaatio

Kommunikaatio on avainasemassa pelkojen käsittelyssä. Tätä taitoa kannattaa harjoitella yhdessä. Harvoilla se onnistuu alusta asti haasteitta. Avoin ja rehellinen keskustelu kumppanin kanssa omista peloista ja epävarmuuksista voi auttaa lievittämään niitä. Kun pelot tuodaan päivänvaloon, ne menettävät osan voimastaan. 

Itsetutkiskelu ja itsensä kehittäminen

Itsetutkiskeluun pysähtyminen on avain mahdollisuuteen tunnistaa pelkojen juurisyyt. Toista on helppo syyttää omasta pahasta olosta, mutta kestävää ja kannattavaa on ottaa vastuu omista tunteistaan. Tietenkin on tärkeää, että suhteen molemmat osapuolet ottavat vastuun omista tunteistaan ja peloistaan. Itsemyötätunnon harjoittelu on avainasemassa tässä prosessissa. Se on myös tie itsetunnon vahvistamiseen, jolla voi olla iso rooli pelkojen ja epävarmuuksien vähentämisessä. Terapiasta tai ohjatuista itseapuharjoituksista voi olla myös iso hyöty. Yksin ei tarvitse tässäkään pärjätä ja osata.

Luottamuksen rakentaminen

Luottamus rakennetaan pikku hiljaa ja se vaatii johdonmukaisia tekoja. Avoimuus, rehellisyys ja lupauksissa pysyminen ovat tärkeitä luottamuksen vahvistamisessa. Pienet, arkipäiväiset teot voivat myös olla merkittäviä luottamuksen kasvattamisessa.

Tuen hakeminen

Ammattilaisen apu, kuten pariterapia tai henkilökohtainen terapia, voi olla erittäin hyödyllistä pelkojen käsittelyssä. Ulkopuolinen näkökulma ja tuki voivat tarjota työkaluja ja strategioita pelkojen hallintaan. Alussa kerroin, että pelko tuntuu niin kehossa kuin mielessä ja on yksi perustunteistamme. Jos pelot hallitsevat ja vaarantavat hyvinvointimme tai vaikuttavat parisuhdetta heikentäen, on viisasta hakea apua.  Mieti miten pelkästään keho on ylivirittynyt ja stressissä (valmis "taisteluun tai pakenemiseen"), kun pelko ohjaa käytöstä meille epäedulliseen suuntaan. Pelko, joka on naamioitunut ja piiloutunut omituisen käytöksen alle. Pahaan oloon ja kehon ylivirittymiseen tottuu ajan myötä, eikä tiedä paremmasta. Pikkuhiljaa vyyhteen saattaa kasautua esimerkiksi unihaasteita, erilaisia addiktioita, suolistovaivoja, päänsärkyä, hampaiden narskuttelua jne. Työstämisen avulla voi olla itse paremmin ohjaksissa ja itsensä puolella. Ensin oppia huomaamaan ja havaitsemaan omaa pahaa oloaan, pelko saa tulla näkyviin, sen ei tarvitse enää naamioitua. Tuen vastaanottaminen on arvokasta ja paras lahja itselle ja suhteelle. Itsen kuuntelu ja toimiminen eri tavalla kuin ennen, tietoisemmin, ei tapahdu nopeasti. Se tapahtuu pienin askelin ja harjoitellen. Yrittäen ja erehtyen. Se on paras tie. Avun tarpeen tunnistaminen ja myöntäminen on iso ensimmäinen askel.

On rohkeaa lähteä rakentamaan läheistä ja syvää ihmissuhdetta.

Peloista huolimatta sinä onnistut ja sille tielle kannattaa lähteä!

-Parineuvoja Mari-