Läsnäolon voima parisuhteessa

22.11.2024
parineuvonta tukee elämänhaasteissa_kietova
parineuvonta tukee elämänhaasteissa_kietova


Läsnäolon voima

Tämä kirjoitus ei ole poimintoa tai toistoa Eckhart Tollen legendaarisesta kirjasta, mutta alkuun on otettava tähän lainaus hänen kirjansa takakannesta. " Nykyhetkelle antautumalla löydät todellisen itsesi- sisäisen rauhan, voiman ja eheyden. Löydät elämäniloa täynnä olevan hiljaisuuden, jossa kärsimys, kiire ja murhe lakkaavat. Elämäsi muuttuu."  

Voisiko läsnäolo ja sen harjoittaminen ja harjoittelu tuoda hyvää meille itsellemme, mutta myös parisuhteellemme? 

Onneksi parisuhde ei ole koskaan täysin valmis. Parhaimmillaan se kasvaa ja kehittyy yhdessäolon myötä. Parisuhde on elämää rikastuttava, kuin myös haastava ja kasvuun kutsuva elämänosanen. Parisuhde on monimutkainen ja herkkä kokonaisuus, jossa molemmat osapuolet jakavat ilot ja surut, onnistumiset ja haasteet. 

Tietoisen läsnäolon harjoittaminen voi tuoda suhteeseen syvyyttä, lämpöä ja tasapainoa. Oivalluksia, aitoja kohtaamisia ja pysähtymistä sen ääreen mitä oikeasti tapahtuu ja tapahtui. Voisiko läsnäolo tuoda esiin ja johdattaa meidät aidon ja totuudellisen äärelle? Lopettaa huonot valtapelit ja varsinkin joskus negatiivisen vuorovaikutuksen kehän? Harjoittelemalla aitoa läsnäoloa toisillemme osoitamme, että olemme toisillemme tärkeitä – ja tämä yksinkertainen teko voi muuttaa paljon. 

Tietoinen läsnäolo-mindfulness

Tietoinen läsnäolo eli mindfulness tarkoittaa tarkkaavaisuuden suuntaamista juuri käsillä olevaan hetkeen. Joskus ajatuksemme alkavat pyöriä huolissa tai koemme turhautumisentunnetta tai keskittymisvaikeuksia, se on osa ihmisyyttä. Sen me osaamme hyvin. Osaamme jakaa tarkkaavuutemme usealle kohteelle yhtä aikaa. Silloin emme tosin ole parhaimmillamme. Looginen päättelykyky ja ongelman ratkaisukykymme ei voi tuolloin toimia hyvin. Muistiin painaminen tai uuden oppiminen vaikeutuu. Yksinkertaisuudessa mindfulness on kykyä olla rauhallisesti läsnä siinä hetkessä jossa sillä hetkellä olemme.

Tietoinen läsnäolo:

-luo pohjaa kyvylle havaita ja tunnistaa tunteita ja ajatuksia

-auttaa erottamaan ulkoiset tapahtumat omista ajatuksista ja tunteista

-antaa tarvittavaa etäisyyttä ja tasaa voimakasta tunnetilaa

Kokemuksia, joita voimme havainnoida itsessämme, kun keskitymme käsillä olevaan hetkeen:

-Millaisia tuntemuksia kehossani on?

-Mitä  havainnoin aisteillani juuri nyt?

-Millaisia tunteita tunnen juuri nyt?

-Mitä ajatuksia minulla juuri nyt on?

Kokemukset todetaan sellaisina kuin ne ovat. Niitä ei arvoteta tai pyritä muuttamaan. Ne on mitä on, ne saavat olla.

Tietoinen läsnäolo parisuhteessa – avain syvempään yhteyteen

Moderni elämä on täynnä kiireitä ja häiriötekijöitä. Aikataulut, älylaitteet ja arjen velvollisuudet vetävät huomiotamme jatkuvasti eri suuntiin. Läsnäolo juuri vain tässä hetkessä tulee haasteellisemmaksi. Ärsykkeitä aisteille on lukemattomia. Tämä voi helposti johtaa siihen, että olemme fyysisesti läsnä kumppanimme kanssa, mutta henkisesti aivan muualla. Ihmisten aivot ovat myös hyvin haasteellisetkin muun muassa siinä mielessä, että ollessamme juuri nyt tässä hetkessä, voimme olla mielessämme yhtä aikaa myös menneessä, kuin myös jo tulevassa. Tietoinen läsnäolo on kuitenkin taito, joka voi merkittävästi vahvistaa parisuhteen laatua ja syventää yhteyttä kumppaniin. Voisiko se antaa meille voimaa ja rauhaa keskittyä olennaiseen, takertumatta ja jäämättä kiinni niin sanotusti lillukan varpuihin?

Itse ajattelen, että tietoinen läsnäolo ei ole meille itsestään selvyys tai helppoa. Lapsena se taito on ollut meillä. Sitten tapahtui elämä ja olemme ehkä oppineet välttelemään sitä tai unohtaneet miten toteutamme sitä. Itse ajattelen myös, että se on välttämätön taito harjoitella, jos haluaa aidon ja syvän parisuhteen tai minkä tahansa ihmissuhteen. Jos arvojesi mukaan ihmissuhteet ovat sinulle tärkeitä, niin läsnäolotaitojen harjoittelu on taito, jota sinun kannattaa alkaa kehittää itsessäsi.

Mitä tietoinen läsnäolo parisuhteessa tarkoittaa?

Tietoinen läsnäolo (mindfulness) on hetkessä olemista – täysin, tietoisesti ja ilman tuomitsemista tai arvostelua. Parisuhteessa tämä voisi tarkoittaa sitä, että annat kumppanillesi jakamatonta huomiota ja keskityt yhteiseen hetkeen. Se ei tarkoita vain kuuntelemista, vaan myös avoimuutta ja läsnäoloa tunteiden, eleiden ja sanojen tasolla.

Esimerkki tietoisesta läsnäolosta voi olla arkipäiväinen keskustelu, jossa et selaa puhelinta tai mieti seuraavaa tehtävääsi, vaan olet aidosti kiinnostunut siitä, mitä toinen jakaa. Kuunteletko aidosti ja avoimesti toista vai odotatko omaa puheenvuoroasi ja mietit jo mitä aiot itse sanoa toiselle? Myös kuunteleminen on taito, jota voi harjoitella. Harjoittelun avulla siinä voi kehittyä. Osaatko kuunnella niin, että sinulle halutaan puhua ja osaatko puhua niin, että sinua halutaan kuunnella? Yhteinen läsnäolon hetki voi myös olla hiljainen hetki yhdessä, jolloin molemmat ovat läsnä ilman tarvetta täyttää tilaa sanoilla.

On luonnollista, että tietoinen läsnäolo on helpompaa silloin kun tilanne kumppaneitten välillä on rauhallinen ja olo levollinen. Riidan tai haasteellisen tilanteen ollessa käsillä läsnäolo haastaa molempia. Siksi harjoittelu kannattaakin aloittaa kun tunnetila on neutraali tai jo valmiiksi lämminhenkinen. Tietoista läsnäoloa voi harjoitella myös riidan tai hämmentävän tilanteen jälkeen, istua yhdessä alas ja uteliaasti lähteä tarkastelemaan mitä tapahtui. Varsinkin kun olisi tärkeää keskustella jostakin molemmille haastavasta aiheesta, joku yhteinen läsnäoloharjoitus ennen keskustelua antaisi varmasti ihan erilaiset lähtökohdat tähän keskusteluun. Ota tämä vinkki heti käyttöön ja kokeile! Ja jos kumppanisi ei vielä lämpene tälle, niin tee harjoitus yksin ja katso mitä sinulle tapahtuu, onko sinun helpompi tuoda oma näkemyksesi rakentavasti esiin tai onko sinun helpompi kuunnella toista? Mitä muuta huomaat?

Miksi tietoinen läsnäolo on tärkeää parisuhteessa?

Yhteytenne syvenee. Tietoinen läsnäolo auttaa näkemään ja ymmärtämään toista syvemmin. Kun todella kuuntelet ja olet läsnä, pystyt huomioimaan paitsi sanat, myös niiden taustalla olevat tunteet ja tarpeet. Oleellista on tietenkin sanoittaa ja kysyä toiselta ja tarkistaa, eikä tulkita ja olettaa suoraan. Näin ollen luotte yhdessä syvempää yhteistä ymmärrystä, joka vahvistaa suhdettanne.

Väärinymmärrysten riski vähentyy. Usein riidat ja konfliktit syntyvät väärinkäsityksistä tai siitä, ettei toinen koe tulleensa kuulluksi. Läsnäolo auttaa ehkäisemään tällaisia tilanteita ja luo tilaa rakentavalle keskustelulle.

Turvallisuuden tunne lisääntyy. Kun toinen huomaa, että olet aidosti läsnä ja kiinnostunut, se vahvistaa luottamusta ja turvallisuuden tunnetta parisuhteessa. Myös se, että olet keskittyneesti hetkessä kumppanisi kanssa voi auttaa sinua muistamaan asioita paremmin. Joskus turvattomuutta voi tuoda myös se, jos kumppanisi huomaa, että et muista asioita, joita olette keskustelleet. Muistamattomuus voi luoda myös sellaista kuvaa, että toinen ei pidä suhdetta tärkeänä ja merkityksellisenä.

Stressin ja kiireen vaikutusten lieventyminen. Läsnäolon harjoittaminen yhdessä voi toimia vastapainona arjen kiireelle ja stressille, mikä vahvistaa suhteen kestävyyttä haastavissa tilanteissa. Läsnäolon harjoittelu yhdessä voi laskea hyvällä tavalla molempien vireystilaa ja jopa parantaa yöunta ja stressin vähenemisen myötä myös kokonaisterveys kohentuu.

Miten harjoitella tietoista läsnäoloa parisuhteessa?

Kaikki alkaa tietenkin aina itsestä. Harjoittele tietoista läsnäoloa ensin yksin. Harjoituksia on todella paljon erilaisia. Kokeilemalla voit löytää, millaiset harjoitukset sopivat sinulle parhaiten. Harjoituksia voit löytää YouTubesta tai netistä googlaamalla.

Varaa aikaa ilman häiriötekijöitä. Päätä yhteisestä ajasta, jolloin laitatte puhelimet syrjään ja keskitytte vain toisiinne. Tämä voi olla vaikka yhteinen iltakävely, ateria ilman televisiota tai hetki keskustelulle päivän päätteeksi.

Harjoita aktiivista kuuntelua. Kun kumppanisi puhuu, keskity vain kuuntelemiseen. Vältä keskeyttämistä, älä mieti vastaustasi etukäteen ja osoita kuuntelevasi esimerkiksi nyökkäämällä tai toistamalla kuulemaasi omilla sanoillasi.

Ole tietoinen kehostasi. Huomaa, mitä tunteita ja reaktioita sinussa herää, kun olet kumppanisi kanssa. Tämä auttaa sinua pysymään rauhallisena ja käsittelemään mahdollisia negatiivisia tunteita rakentavalla tavalla. Alkaako sydämesi hakata kiivaasti, kun toinen puhuu rahasta ja laskuista? Mitä kehosi viestii?

Ole kiitollinen ja arvosta pieniä asioita. Tietoinen läsnäolo auttaa huomaamaan pieniä ilon ja rakkauden hetkiä, joita arjessa usein ohitetaan. Kiitä kumppaniasi asioista, joita hän tekee, ja tuo esiin, mikä hänessä ilahduttaa sinua. Mikä tekee olosi turvalliseksi? Milloin tunnet erityistä yhteenkuuluvuutta?

Harjoitelkaa yhdessä mindfulnessia. Yhteiset hengitysharjoitukset, meditaatio tai rauhallinen joogatuokio voivat olla hyviä tapoja vahvistaa läsnäolon taitoja yhdessä, jos sellaiset kutsuvat teitä. Moni ei huomaa, että jo harjoitteleekin läsnäolotaitoja säännöllisesti. Perhonsidonta tai puutarhanhoito voi olla parasta treeniä hetkeen keskittymiselle. Suomalaiset rakastavat saunomista ja monelle saunassa olon hetket ovat hetkiä, jolloin on helppo ja luonnollista olla läsnä. Nauttia kaikilla aisteilla. Retki luontoon voi olla monelle läsnäoloa parhaimmillaan. Luonto tarjoaa aisteillemme paljon hyvää materiaalia harjoitella läsnäoloa. Läsnäolo vapauttaa meidät hetkeksi mielen "vallasta". Mitä ääniä kuulet, mitä näet ympärilläsi, millaisia tuoksuja haistat tai makuja maistat, miltä tuuli tai auringon säteet tuntuvat ihollasi? Lähde kumppanin kanssa retkelle ihmetellen ja uteliaasti tutkien luonnon yksityiskohtia ja anna katseen välillä levätä kaukaisuudessa. Pienillä lapsilla läsnäolon taito on luonnostaan. Meillä aikuisillakin se taito on kaivettavissa esiin harjoittelemalla.

Pienet askeleet, suuri vaikutus

Tietoinen läsnäolo parisuhteessa ei vaadi suuria muutoksia – pienet, johdonmukaiset teot riittävät. Se voi tarkoittaa silmiin katsomista, kun toinen puhuu, tai yksinkertaisesti sitä, että laitat mielessä pyörivät asiat hetkeksi sivuun. Sopikaa kännykkävapaista yhteisistä hetkistä. Jos teillä on yhteisiä lapsia, tämä on myös heille tärkeä malli, jota voitte viedä eteenpäin ja välittää heille. Ihmissuhteet eivät pysy läheisinä ja hyvinä itsestään. Pienillä, mutta tärkeillä teoilla osoitatte välittävänne ja haluavanne syventää yhteyttä. Nämä pienet hetket rakentavat pohjaa, jolla luottamus ja rakkaus voivat kukoistaa.

Tee tekoja arvojesi suuntaan💗, ole läsnä, tee tilaa kauneudelle ja hyvyydelle, nauti elämästä kaikilla aisteilla!


Tiesitkö, että Marin parineuvonnassa harjoitellaan myös läsnäoloa joka kerta? 

Helposti ja käytännönläheisesti! Ota yhteys Yhteystiedot