
7 syytä parineuvontaan
Parineuvonta ei ole merkki heikkoudesta tai siitä, että suhde on kriisissä – päinvastoin. Se on merkki halusta työskennellä suhteen eteen ja kehittää sitä. Se voi olla tie parempaan itseymmärrykseen, vahvempaan kumppanuuteen ja onnellisempaan arkeen.
Parisuhteen vaaliminen ja sen eteen työskenteleminen ei aina ole helppoa. Monet meistä saattavat miettiä, onko parineuvontaan lähtemiselle todella tarvetta. Eihän suhteessa ole suuria ongelmia, ehkä vain pieniä ristiriitoja, jotka voisi vain unohtaa? Monet meistä eivät ole saaneet edes mallia siitä, mitä on vaalia ja työskennellä parisuhteen eteen.
Vaikka suhde olisikin jo kriisissä, niin neuvonta soveltuu vielä silloinkin! Koskaan ei ole myöhäistä yrittää rakentaa siltaa tai parempaa vuorovaikutusta kumppaneiden välille. Parineuvontaan tullessa ei tarvitse tietää, mitä aiomme jatkossa tehdä. Molemmilla voi olla myös eri tavoite. Toinen haluaa ehdottomasti erota ja toinen ei missään nimessä sitä halua. Aina ero ei ole huono vaihtoehto, parineuvonta voi auttaa parempaan eroon ja varsinkin jos suhteessa on lapsia, niin heidän kannaltaan vanhempien sujuvampi yhteistyö myös jatkossa on arvokasta.
Jos suhde jatkuu ja se on yhteinen halu, parineuvonta voi olla merkittävä askel kohti vahvempaa, syvempää ja kestävämpää suhdetta. Seuraavassa muutama syy, miksi kannattaa harkita parineuvontaa.
1. Kommunikointi paranee
Riitelettekö aina samoista asioista? Onko joku teema, joka saa kierrokset teillä molemmilla nousemaan? Oletko jo oppinut välttämään tiettyjä aiheita, kouraiseeko mahan pohjasta, jos pelkästään ajattelet jonkun teeman esiin ottoa vaikka nyt? Kommunikaatio on usein parisuhteiden kipukohta. Parineuvonnassa harjoitellaan viestimään rakentavasti ja ymmärtämään kumppanin tarpeita paremmin. Tämä voi tarkoittaa parempaa vuorovaikutusta ja sitä, että omat tunteet ja ajatukset tulevat kuulluiksi – ilman riitoja tai väärinkäsityksiä. Useat meistä, mutta etenkin miehet (pahoittelen, vahva yleistys!) kokevat, että he eivät osaa ilmaista itseään tunteiden tasolla tai että kumppani ei ymmärrä heidän näkökulmaansa. Kukapa ei lannistuisi siitä, jos jatkuvasti tuntee huonommuuden tunteita ja puhuminen ahdistaa? Usein käy niin, että uraudumme ja jäämme kiinni huonoon vuorovaikutuskehään. Ja kun tarpeeksi kauan olemme siinä huonossa kehässä, siitä tuleekin meidän suhteen vallitseva tapa kommunikoida toisen kanssa. Joskus olettamusten ja tosiasioiden puheeksi ottaminen neuvonnassa voi olla se, joka antaa eniten oivalluksia ja työkaluja eteenpäin. Neuvonnassa voi saada myös vinkkejä ja löytää uusia meille sopivampia tapoja puhua ja kommunikoida asioista niin, että molemmat tulevat kuulluiksi. Neuvonta voi siis olla merkittävässä roolissa tuomaan huonon vuorovaikutuskehän esiin, katkaisemaan ja muuttamaan sitä.
2. Ongelmat ratkaistaan ennen kuin ne kasvavat suuriksi
Saatamme ajatella, että pienet ongelmat eivät ole merkityksellisiä, ja ne on parempi jättää omaan arvoonsa. On parempi säilyttää rauha ja välttää konflikteja yrittämällä unohtaa pienet harmitukset ja mielenpahoitukset. Mutta parineuvonnassa voidaan pureutua juuri näihin pieniin, arjen kitkoihin, jotka voivat kasvaa suuremmiksi. Neuvonnassa opitaan ennaltaehkäiseviä keinoja ongelmien ratkaisuun. Ongelmiin tarttuminen ajoissa voi estää suurten kriisien syntymisen, ja se on viisas teko pitkäjänteiselle parisuhteelle. Kun pienet kivet kengässä lakkaavat hiertämästä, niin on vaivattomampi taivaltaa yhdessä. Pienistä kivistä ei kasva isoa painavaa kiviröykkiötä rinnan päälle. On helpompi hengittää ja nukkua yöt rauhassa.
3. Oma hyvinvointi paranee
Parineuvonta on aina ensisijaisesti matka itseeni, vaikka olemme neuvonnassa yhdessä. On tärkeää pysähtyä huomaamaan mitä minä tunnen, tarvitsen ja haluan voidakseni hyvin. Itsetuntemuksen pohjalle rakentuva suhde on vakaampi ja aidompi. Parisuhteen tilanne vaikuttaa paljon siihen, miten voimme arjessa. Jos suhteessa on jännitteitä, stressiä tai tyytymättömyyttä, se heijastuu helposti omaan hyvinvointiin. Parineuvonta voi tuoda selkeyttä ja mielenrauhaa omaan elämään. Kun asiat kumppanin kanssa ovat tasapainossa, on helpompi keskittyä muihin elämän osa-alueisiin, kuten työhön, harrastuksiin ja ystävyyssuhteisiin. Parisuhteen hyvinvointi heijastaa ja antaa säteilyvaikutusta siis myös kaikille elämänalueille. Viisaat ja edelläkävijä työnantajat voisivat tarjota myös työntekijöille ja heidän perheilleen tukea parisuhteen vaalimiseen. Parisuhteessaan hyvinvoiva työntekijä, parempi työntekijä.
4. Yhteys kumppaniin syvenee
Me arvostamme parisuhteessa läheisyyttä, luottamusta ja yhteyttä kumppaniin, mutta joskus arki voi viedä huomion ja tunneyhteys heikkenee. Erityisesti ruuhkavuosia elävät parit tietävät, mitä tarkoitan. Parineuvonnassa voi syventää yhteyttä kumppaniin, oppia tuntemaan häntä uudelleen ja ymmärtämään hänen tarpeitaan ja toiveitaan. Tämä voi vahvistaa suhdetta merkittävästi ja tuoda takaisin sen kipinän, joka kenties on alkanut haalistua. Joskus parineuvonta voi tuoda esiin ihan uutta omasta itsestä ja toisesta, uusia huomioita ja oivalluksia. Wau, mikä tyyppi olenkaan ja wau, mikä tyyppi siinä miun rinnalla onkaan!
5. Rohkeus kohdata haasteet
Parineuvonnassa ei tarvitse käsitellä sellaisia teemoja, joihin ei itse ole valmis. Parineuvonta voi kuitenkin auttaa meitä kohtaamaan pelkoja ja epävarmuuksia, joita ei ehkä ole aiemmin halunnut tunnustaa tai ole tunnistanut. Oli kyse sitten sitoutumisen vaikeudesta, menneistä pettymyksistä tai haasteista tulevaisuuden suunnittelussa, neuvonta tarjoaa turvallisen tilan käydä näitä asioita läpi. Se voi vahvistaa itsetuntoa ja antaa rohkeutta käsitellä asioita, joita on ehkä vältellyt. Monesti meneminen kohti itselle pelottavaa tai tuntematonta kehittää eniten, vaikka se ei olisikaan itselleen lempipuuhaa. Omasta kasvusta ja kehittymisestään voi yllättyä myös positiivisesti.
6. Vahvempi parisuhde, vähemmän ristiriitoja
Läheinen ihmissuhde haastaa meitä kasvunmatkalle omaan tunnemaailmaamme. Saamme mahdollisuuden opetella uusia aikuisia tapoja tunnistaa ja ilmaista tunteita. Kaikkien suhteiden lähtökohtana on luottamus ja turvallisuus. Parineuvonnan myötä suhde voi muuttua sellaiseksi, että molemmat osapuolet tuntevat itsensä arvostetuiksi ja kuulluiksi. Tämä vähentää konfliktien määrää ja lisää positiivista vuorovaikutusta, joka heijastuu myös arjen pienissä hetkissä.
7. Jälkiviisaus
Monet parit ovat tuoneet esille hyvin ylistäviäkin lausahduksia parineuvonnan jälkeen. "Ekaa kertaa kohdattiin oikeasti!". "Onneksi uskallettiin ylittää kynnys ja ottaa tukea vastaan!". "Ihan paras päätös!" "Suosittelen ihan jokaiselle!" "Aiemmin ajattelin, että tää on noloa, nyt kerron kaikille, että kannattaa!" "Uskon taas lujasti meihin, me selviämme yhdessä mistä vaan!" Voisiko jo neuvonnassa käyneiden parien jälkiviisautta hyödyntää?
Lue lisää: Palvelut