Vahvista suhdettanne!
Rakkauden vaaliminen kiireisen joulukuun keskellä
Jos teillä vietetään joulua, niin lahjat, perheen odotukset, joulun järjestelyt ja työkiireet voivat luoda stressiä, joka heijastuu monesti myös parisuhteeseen.
Joulukuu on monille yksi vuoden kiireisimmistä ajoista. Parisuhteen osapuolilla saattaa olla oman lapsuuden perheensä ja sukunsa perinteet luomassa mielikuvaa itselle tärkeistä asioista jouluun liittyen. Vastapainona monella voi olla myös kipeitäkin muistoja kannettavanaan.
Suuret odotukset ja mielikuvat eivät ehkä täyty ja tunnetaan pettymystä tilanteesta, joka voi kääntyä myös parisuhteen painolastiksi. Ei ole yllättävää, että vuoden vaihteen jälkeen moni päätyy pohtimaan parisuhteensa tilaa. Pohtimisessa ja pysähtymisessä ei ole mitään huonoa tai väärää.
Mutta entä jos, tänä vuonna panostaisimme parisuhteen vahvistamiseen ja erojen ennaltaehkäisyyn jo ennen, kuin paineet kasautuvat liikaa? Tässä vinkkejä joulukiireiden keskelle.
1. Pienet teot merkitsevät paljon
Milloin viimeksi teit tai järjestit jotain pientä yllätystä toiselle? Tai milloin sinut huomioitiin tai yllätettiin? Onko yllätysten ja pienten toista huomioivien tekojen tekeminen sinulle ominaista rakkauden kieltä? Yllätysten järjestäminen ei tarvitse olla suurieleistä tai vaatia edes rahallista satsausta. Arjen keskellä on helppo unohtaa, kuinka tärkeää on osoittaa rakkautta pienillä tavoilla. Jätä kumppanillesi lyhyt viesti jääkaapin oveen, tarjoa hetki hierontaa tai keitä aamukahvi valmiiksi. Nämä pienet teot kertovat, että huomaat ja arvostat häntä. Viestit, olet minulle tärkeä!
2. Kommunikoi odotuksista
Joulun aikaan odotukset voivat kasvaa huomaamatta. Vaikka tuntisitte toisenne jo vuosien takaa, niin keskustelkaa avoimesti siitä, millaisia odotuksia kummallakin on tänä vuonna juhlista, lahjoista ja ajankäytöstä. Kun tiedätte, mitä toinen toivoo, voitte välttää turhat pettymykset.
3. Aikatauluta laatuaikaa
Kiireen keskellä yhteinen aika saattaa jäädä vähäiseksi. Aikatauluta hetkiä, jotka ovat vain teille kahdelle. Se voi olla lyhyt kävelylenkki, elokuvahetki kotisohvalla tai illallinen kynttilänvalossa. Pääasia on, että keskitytte toisiinne ilman häiriötekijöitä. Tekisitkö teille parisuhteen joulukalenterin, joka muistuttaa joka päivä jostain pienestä yhteisestä kivasta tekemisestä tai yhteisen hetken tärkeydestä?
4. Ole joustava
Onko jommallekummalle haasteellista rentoutua tai herääkö suorittaja eloon varsinkin joulun lähestyessä? Mainosten tai sisustuslehtien täydelliset kuvat eivät kerro ponnisteluista tunnelman aikaansaamiseksi tai sen hintaa. Piparkakkutalot toisten somekuvissa näyttävät aina vain onnistuvan täydellisesti. Toiselle tärkeän asian vähättely ei luo yhteyttä. Voisitteko auttaa ja tukea toisianne molemmille tärkeiden asioiden saavuttamisessa? Kaikki ei mene kuitenkaan aina suunnitelmien mukaan. Muistuttakaa lempeästi toisianne, että joulu ei ole täydellisyyden juhla, vaan yhdessäolon aikaa. Jos asiat eivät suju kuten odotitte, pyrkikää nauramaan tilanteelle ja löytämään uusia tapoja nauttia hetkestä.
5. Muista oma hyvinvointisi
Parisuhde voi hyvin, kun molemmat osapuolet voivat hyvin. Pidä huolta omasta jaksamisestasi nukkumalla tarpeeksi, syömällä säännöllisesti ja varaamalla hetkiä rentoutumiseen. Jos huomaat itsessäsi täydellisyyden tavoittelua, voisitko pysähtyä kuulemaan itseäsi, mistä se kumpuaa? Mitä se sinulle kertoo itsestäsi? Monesti itse luomme sen korkeimman riman vaatimusten suhteen. Voisitko yrittää lähettää sisäisen kriitikkosi pidennetylle joululomalle koko joulukuuksi ja palaamaan takaisin vasta, kun hän on oppinut käyttäytymään sinua kohtaan lempeämmin? Kun sinä voit hyvin, pystyt antamaan enemmän myös parisuhteelle. Näin toimimalla annat mallia myös lapsillesi, että itsestä saa ja kannattaa pitää huolta.
6. Luo uusia yhteisiä perinteitä
Yhteiset perinteet luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Miettikää, voisitteko aloittaa jotain uutta, kuten yhteinen joululauluhetki, hyväntekeväisyyteen osallistuminen tai uuden ruokalajin kokeilu joulupöytään. Pienikin asia voi lisätä iloa ja yhteisöllisyyttä. Tehdä joulusta enemmän juuri teidän näköisen. Tämä aika on monella tiukkaa myös taloudellisesti. Voisitko vaalia aineettomien lahjojen antamista ja jakamista vaikka aikuisten kesken?
7. Puhu avoimesti tunteistasi
Avoin vuorovaikutus voi ehkäistä suuremmat konfliktit ja auttaa löytämään ratkaisuja yhdessä. Aina ei arjen ja kiireen keskellä muista asioiden ja tunteiden jakamisen tärkeyttä. Helppoa on haukkua toista selän takana tai tuhahdella ja ilmeillä. Turhautua ja syytellä toista.
Jos sinulle tutumpi tapa on yrittää sulkea tunteesi sisällesi, huomaat stressin ja riitojen lisääntyvän, niin voisitko harjoitella pysähtymistä? Mitä jos harjoittelisit kertomaan kumppanillesi, miltä sinusta oikeasti tuntuu?
Pelottaako rahojen riittävyys, tunnetko huonommuutta tai voimattomuutta joidenkin asioiden edessä? Haavoittuvuuden paljastaminen toiselle on pelottavaa, mutta ilman sitä syvä ja vahva yhteys ei voi syntyä.
Voisiko tällainen harjoittelu ja muistuttelu omien tunteiden avaamisesta toiselle toimia ennaltaehkäisynä tilanteen kriisiytymisessä ja auttaa pääsemään joulun tunnelmaan? Voisiko se auttaa sinua paremmin myös saamaan sen, mitä sinä tarvitset, että nautit joulusta? Voisiko se auttaa sinua myös kuulemaan toista paremmin?
8. Halaa ja hymyile
Läheisyys ja toisen läsnäolosta ilahtuminen ovat hunajaa suhteelle. Halaaminen on ilmaista lääkettä meidän koko kehon ja mielen hyvinvoinnille.
Lopuksi
Parisuhteen hoitaminen ei vaadi suuria ja näyttäviä tekoja, mutta se vaatii tietoista läsnäoloa, pysähtymistä ja yhteistä tahtoa kuulla ja nähdä toisiamme. Joulukuu voi olla kiireistä aikaa, mutta sen ei tarvitse olla aikaa, joka kuluttaa suhdetta tai ajaa erilleen.
Pienillä valinnoilla voi vahvistaa suhdetta ja luoda pohjan entistä onnellisemmalle tulevalle vuodelle. Tärkeää on vaalia aidosti hyvää ja turvallista joulun ilmapiiriä kotona varsinkin, jos teillä on lapsia viettämässä joulua kanssanne. Lapset vaistoavat kireän ilmapiirin herkästi ja kääntävät usein syyn itseensä. Paras lahja lapsille on hyvinvoivat huoltajat ja turvallinen olo.
Pidetään huolta toisistamme – myös joulun alla. ❤️
Osallistuisitko sinä parineuvontaan?
Parineuvonnassa ei tarvitse käsitellä sellaisia teemoja, joihin ei itse ole valmis. Parineuvonta voi kuitenkin auttaa meitä kohtaamaan pelkoja ja epävarmuuksia, joita ei ehkä ole aiemmin halunnut tunnustaa tai ole tunnistanut. Oli kyse sitten sitoutumisen vaikeudesta, menneistä pettymyksistä tai haasteista tulevaisuuden suunnittelussa, neuvonta tarjoaa turvallisen tilan käydä näitä asioita läpi. Se voi vahvistaa itsetuntoa ja antaa rohkeutta käsitellä asioita, joita on ehkä vältellyt. Monesti meneminen kohti itselle pelottavaa tai tuntematonta kehittää eniten, vaikka se ei olisikaan itselleen lempipuuhaa. Omasta kasvusta ja kehittymisestään voi yllättyä myös positiivisesti.
Läheinen ihmissuhde haastaa meitä kasvunmatkalle omaan tunnemaailmaamme. Saamme mahdollisuuden opetella uusia aikuisia tapoja tunnistaa ja ilmaista tunteita. Kaikkien suhteiden lähtökohtana on luottamus ja turvallisuus. Parineuvonnan myötä suhde voi muuttua sellaiseksi, että molemmat osapuolet tuntevat itsensä arvostetuiksi ja kuulluiksi. Tämä vähentää konfliktien määrää ja lisää positiivista vuorovaikutusta, joka heijastuu myös arjen pienissä hetkissä.